Δήμος Χαλκηδόνος: «Γίνε ανάδοχος γονιός, Άλλαξε τη ζωή ενός παιδιού»
«Το να μεγαλώσω σε μια ανάδοχη οικογένεια με έκανε να νιώσω πως είχα μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Σε ένα ζεστό, σταθερό και στοργικό περιβάλλον. Με βοήθησε να εξελιχθώ σωστά και να φτάσω εδώ που είμαι σήμερα, έτοιμη να κυνηγήσω τα όνειρά μου.
Σε αυτούς που σκέφτονται να γίνουν ανάδοχοι γονείς θα έλεγα πως το μόνο που χρειάζεται είναι να έχουν μια μεγάλη καρδιά».
Με αυτά τα ανθρώπινα και συγκλονιστικά λόγια μιας κοπέλας που μεγάλωσε σε ανάδοχη οικογένεια έκλεισε η ημερίδα που πραγματοποίησε ο Δήμος Χαλκηδόνος «Γίνε ανάδοχος γονιός, Άλλαξε τη ζωή ενός παιδιού».
Γράφει ο Χρήστος Νάσκας
Προηγήθηκαν οι ομιλητές της εκδήλωσης αλλά και η κυρία Θωμαή Στιβαστή, ανάδοχη μητέρα, μιας 18χρονης σήμερα κοπέλας. Η κυρία Στιβαστή εμφανώς συγκινημένη άνοιξε την καρδιά της και περιέγραψε την απόφασή της να γίνει ανάδοχη μητέρα, τις δυσκολίες που συνάντησε στην αρχή, «πέρασε από χίλαι κύματα η σχέση μας» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Την προσπάθεια που καταβλήθηκε και από τις δυο πλευρές για να βρουν τον βηματισμό τους και να χαράξουν κοινή πορεία στη ζωή τους, αλλά και την αγάπη που εισέπραξε και εισπράττει σήμερα με αυτό που ζει. «Είμαστε φουλ κομπλέ, όπως λέει και η κόρη μου. Θέλει προσπάθεια, αλλά αξίζει τον κόπο. Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί τι δώρο είναι αυτό» ήταν το μήνυμα της κυρίας Θωμαής Στιβαστή προς όλους με αφορμή την ημερίδα του Δήμου Χαλκηδόνος.
Μια σημαντική ημερίδα που έδωσε την ευκαιρία σε όσους παραβρέθηκαν να κατανοήσουν την αξία της αναδοχής βοηθώντας παιδιά που θα τους ανοίξουν ένα νέο, πιο ελπιδοφόρο, παράθυρο στον κόσμο και στη ζωή.
Ο κύριος Φάνης Παπάς (βουλευτής Ν.Δ. στη Β΄ Θεσσαλονίκης) αναφέρθηκε σε ένα προσωπικό του παράδειγμα με κάποιο παιδί που ήταν σε ανάδοχη οικογένεια και τώρα διαπρέπει στις ΗΠΑ ενώ μνημόνευσε πως στην Ελλάδα πάντα υπήρχε ο θεσμός ή η νοοτροπία της αναδοχής, κάτι που βοήθησε την κοινωνία.
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε η κυρία Σοφία Ζαχαράκη (υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας) μίλησε για τις ενέργειες που κάνει η πολιτεία αλλά και αυτές που έχει σχεδιάσει ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά: «Τα νοσοκομεία και τα ιδρύματα δεν είναι μέρος για να μεγαλώνει ένα παιδί».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χαλκηδόνος κύριος Σταύρος Αναγνωστόπουλος τόνισε πως με αυτή την ημερίδα θέλει ο Δήμος να ανοίξει η κουβέντα για ένα τόσο σημαντικό θέμα και παράλληλα να βάλει και τον σπόρο ανησυχίας σε μια κοινωνική παράμετρο που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως ταμπού.
Ο κύριος Διαμαντής Διαμαντής (Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Πολιτισμού του Δήμου Χαλκηδόνος) μίλησε και αυτός για τη σημασία της ημερίδας λέγοντας: «Να φέρουμε τη γνώση στον κόσμο, γιατί η γνώση είναι δύναμη».
Η κυρία Μαρίνα Δερμεντζοπούλου (Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) μίλησε για τις προσπάθειες που καταβάλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την παιδική προστασία, αλλά και για γενναίους γονείς που προχωρούν σε τέτοιες σημαντικές κινήσεις.
Η κυρία Ασημίνα Φιλιοπούλου, (Δικηγόρος, εξειδικευμένη στο οικογενειακό δίκαιο και στους θεσμούς παιδικής προστασίας, εκπαιδεύτρια θετών και αναδόχων γονέων, μέλος Δ.Σ. Κ.Κ.Π.Κ.Μ. και η κυρία Γεωργία Χατζηχρήστου, (Mcs Κοινωνική Λειτουργός Κ.Κ.Π.Κ.Μ.) εξήγησαν και ανέλυσαν τη σημασία του να γίνει κάποιος ανάδοχος γονέας, τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ αναδοχής και υιοθεσίας, το πως μπορεί να γίνει κάποιος ανάδοχος γονέας, πως μπορεί να γίνει η άρση της αναδοχής.
Επίσης, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ανάδοχων γονέων, στα είδη της αναδοχής και στο τι προσφέρει η πολιτεία για να βοηθήσει αυτούς που θέλουν να γίνουν ανάδοχοι γονείς.
- Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κυρία Πασχαλίνα Μπρούσα, Κοινωνική Λειτουργός, Συντονίστρια του Κέντρου Κοινότητας Χαλκηδόνος.