Ελένη Βεργίνη.17 ετών. Από τον Βαθύλακο Θεσσαλονίκης στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας και από εκεί στην κορυφή του κόσμου.
Με ένα χρυσό μετάλλιο στο παγκράτιο (στον αγώνα ημιεπαφής) και δευτεραθλήτρια κόσμου στο κάτω παγκράτιο και μόλις στα 17 της χρόνια έκανε περήφανους την Ελλάδα, την οικογένειά της και τον σύλλογό της (Α.Σ.Μ.Α Γέφυρας-Βαθυλάκου).
Γράφει ο Χρήστος Νάσκας
Ανεπανάληπτες οι στιγμές στην πόλη της Ρουμανίας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παγκρατίου.
Αγωνία για την παρουσία, «μάχες» μέχρι τον τελικό, αγκαλιές, το ξέσπασμα της χαράς για τη νίκη στον τελικό. Και τι νίκη στον τελικό, με αντίπαλο Ελληνίδα!
Το…μικρόβιο του αθλητισμού η Ελένη Βεργίνη το «κόλλησε» από μικρή ηλικία. 14 χρόνια ασχολείται με τον αθλητισμό! Και είναι μόλις 17…
Το «Εμείς για τον τόπο μας» μίλησε με την Ελένη Βεργίνη και τον πατέρα της Δημήτρη για το χρυσό της Ελένης στη Ρουμανία, για την αγάπη που έχει για το παγκράτιο αλλά και όλα αυτά που έφερε η κορυφή του κόσμου για την ίδια.
Η πρώτη ερώτηση στην Ελένη ήταν γιατί το παγκράτιο σαν άθλημα.
«Αρχικά ξεκίνησα με το ζίου ζίτσου» λέει στο «Εμείς για τον τόπο μας» και συνεχίζει: «Από μικρή με ξεκίνησε η μητέρα μου σε αυτό και μετά μου πρότεινε ο δάσκαλος να δοκιμάσω και το παγκράτιο. Έτσι ξεκίνησα. Από τριών ετών ασχολούμαι με τον αθλητισμό».
- Πώς αισθάνεσαι για αυτή την επιτυχία;
«Συγκίνηση και χαρά, όλα τα θετικά συναισθήματα. Ειδικά εκείνη τη στιγμή δεν το πίστευα».
- Ήρθε εύκολα ή δύσκολα αυτή η επιτυχία;
«Αντιμετώπισα έξι αντιπάλους, πέρα από δυο αντιπάλους που λίγο με ζόρισαν ήταν καλά».
-Τι χρειάζεται κάποιος αθλητής για να φτάσει σε τέτοιες επιτυχίες;
«Πειθαρχία. Πιστεύω ότι είναι το βασικό για αυτό το άθλημα. Μπορεί να είναι ατομικό άθλημα, αλλά το προτιμώ, παίζω με τις δικές μου δυνάμεις. Βασίζομαι στον εαυτό μου».
Ο δρόμος των μεταλλίων δεν είναι άγνωστος για την Ελένη. Έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ελλάδας στο παγκράτιο κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο έχοντας αντιμετωπίσει 14 αντιπάλους για να φτάσει στο τέλος του δρόμου και του χρυσού. Πέρυσι, στο παγκόσμιο της Αθήνας κατέκτησε τη δεύτερη θέση. Είπαμε και είναι μόλις 17 ετών.
Πώς αντιμετωπίζουν όμως οι φίλοι και οι συμμαθητές της Ελένης αυτές τις επιτυχίες; «Μόλις δημοσίευσα για την κατάκτηση του χρυσού τα μηνύματα ήταν ατελείωτα. Δεν το πίστευαν ούτε αυτοί, Χάρηκαν. Με φωνάζουν champion τώρα» μας λέει η Ελένη Βεργίνη.
Αν θα έλεγε σε φίλους να ασχοληθούν με το παγκράτιο, ήταν η επόμενη ερώτηση του «Εμείς για τον τόπο μας».
«Έχω προτείνει για να κάνουμε παλαίσματα, σαν ομάδα, δυο άτομα, αλλά δεν το έχουν δεχθεί» ήταν η απάντησή της ενώ μας μίλησε και για τους μελλοντικούς της στόχους.
«Αν μπει το παγκράτιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί όχι».
Αθλητισμός υψηλού επιπέδου, μαθήματα, σχολείο και ο προσωπικός χρόνος που θέλει σαν άνθρωπος. Πώς τα συνδυάζει όλα αυτά;
«Το πρωί σχολείο, μετά φροντιστήριο και το βράδυ προπονήσεις, δύο ώρες την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα. Και περισσότερους από πέντε αγώνες τη χρονιά. Όσο μπορώ θα συνεχίσω να αγωνίζομαι, είναι κάτι που μου αρέσει και δεν θέλω να το σταματήσω. Δηλαδή και επαγγελματικά αν μπορούσα να συνεχίσω θα το έκανα» μας λέει η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο παγκράτιο.
«Κάποια μέρα θα βρω τον πρίγκιπα μου, ο μπαμπάς μου όμως θα είναι πάντα ο βασιλιάς!!» έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο fb η Ελένη. Ποιος πατέρας δεν θα ένιωθε ότι πήρε το δικό του χρυσό μετάλλιο;
«Κατευθείαν έτρεξα στον μπαμπά μετά τον τελικό. Είναι πάρα πολύ υποστηρικτικός μπορώ να πω. Όλη μου η οικογένεια είναι έτσι, υποστηρικτική. Μου λένε, μπες και ότι γίνει, δεν θα χαλάσει ο κόσμος» θα μας πει η Ελένη.
Εμφανής η χαρά του πατέρα της Ελένης, Δημήτρη Βεργίνη. Ήταν μαζί με την Ελένη και όλη την οικογένεια στη Ρουμανία και βίωσε με τον ωραιότερο τρόπο την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την κόρη του.
Πώς αισθάνεται ο ίδιος; «Στηρίζουμε και την άλλη κόρη μας και την Ελένη. Δεν τις αφήνουμε, είμαστε συνεχώς δίπλα τους. Νιώθω πολύ υπερηφάνεια, μας έκανε περήφανους. Μας ανέβασε στα ουράνια εκείνη τη στιγμή» λέει ο Δημήτρης Βεργίνης στο «Εμείς για τον τόπο μας» και συνεχίζει εξηγώντας μας την επιλογή της Ελένης για το παγκράτιο, αλλά και το πως αντιμετώπισαν οι δικοί του φίλοι την επιτυχία.
«Το δέχθηκα γιατί και εγώ είχα ασχοληθεί με την πάλη. Και η μητέρα της Ελένης είχε ασχοληθεί με το καράτε, ήμασταν μέσα στον αθλητισμό. Ξέρουμε όλοι πόσο πολύ βοηθάει ο αθλητισμός έναν άνθρωπο. Στη δουλειά μου δεν έπαψε να χτυπάει το τηλέφωνο. Ακόμη και ανθρώπους που δεν ήξερα καλά με σταματούσαν και μου έλεγαν συγχαρητήρια για την κόρη σου. Όλοι μου είπαν μπράβο της, συγχαρητήρια».
Κλείνοντας τη συζήτηση η Ελένη Βεργίνη, ευχαρίστησε την οικογένειά της και τον προπονητή της στον Α.Σ.Μ.Α. Γέφυρας-Βαθυλάκου κύριο Σταύρο Γουρουτζά. Το ίδιο έκανε και ο Δημήτρης Βεργίνης λέγοντας μάλιστα για τον προπονητή της: «Έπαιξε μεγάλο ρόλο για να φτάσει η Ελένη εδώ που έφτασε».
- Το «Εμείς για τον τόπο μας» εύχεται ολόψυχα στην Ελένη Βεργίνη καλή συνέχεια σε ότι κάνει και να πανηγυρίσει νέες επιτυχίες.