Θεατρική ομάδα Χαλκηδόνας. Εδώ και χρόνια κάνει τις καλύτερες… εισπράξεις. Ποιες είναι αυτές; Η αναγνώριση, η αποδοχή και κυρίως η αγάπη του κόσμου. Αλλά και ο σεβασμός των θεατών που δεν θέλουν να χάνουν παράσταση της θεατρικής ομάδας Χαλκηδόνας.
Γράφει ο Χρήστος Νάσκας
«Πάμε να δούμε την παράσταση της θεατρικής ομάδας Χαλκηδόνας, δεν πρέπει να τη χάσουμε. Θα είναι ωραία» λένε όλοι μόλις μαθαίνουν για την παράσταση που θα ανεβεί.
Μια παρέα ηθοποιών που έχει γίνει σημείο αναφοράς και γράφει τη δική της ξεχωριστή ιστορία στο σανίδι προσφέροντας απλόχερα διάφορα συναισθήματα στον κόσμο που τους παρακολουθεί. Και τους παρακολουθεί πιστά και συνεχώς όχι μόνο στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Χαλκηδόνος.
Ο κύριος Θανάσης Κωνσταντέλιας, ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας Χαλκηδόνας και βασικός πρωταγωνιστής των έργων μίλησε στο «Εμείς για τον τόπο μας» για το θέατρο, την αγάπη του κόσμου αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν.
-Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία της θεατρικής ομάδας Χαλκηδόνας;
«Από μια παρέα, έτσι ξεκινήσαμε. Βλέπαμε θέατρο πολύ τακτικά και μια ημέρα αποφασίσαμε να κάνουμε εμείς τη δική μας ομάδα.
Μας βοήθησε ο Βαγγέλης Τρεμόπουλος, ο σκηνοθέτης του TV Μακεδονία τότε, μέσω ενός γνωστού από τη Χαλκηδόνα. Βρεθήκαμε και πήραμε τη μεγάλη απόφαση.
Ξεκινήσαμε με ένα έργο, τον Κουτσομπόλη, με νέα παιδιά, τότε και εμείς νέοι ήμασταν. Μιλάμε για το 2002, όταν και παίξαμε το πρώτο μας έργο. Και από εκεί και πέρα, κάθε χρόνο ένα έργο.
Δέσαμε σαν ομάδα, πιστεύω πως είμαστε από τις πιο δεμένες ομάδες που υπάρχουν και συνεχίζουμε από τότε πέντε άτομα. Περιστασιακά έρχονται και κάποιοι άλλοι, αλλά έχουμε και νέα παιδιά που έρχονται και παίζουν μαζί μας. Προσπαθούμε όλοι να χωρέσουμε γιατί καμία θεατρική ομάδα δεν έχει πάνω από 20 άτομα.
Στη θεατρική ομάδα Χαλκηδόνας συμμετέχουν ηθοποιοί από 18 χρονών μέχρι και 62.
Πιο πολύ παίζουμε κωμωδίες για να γελάει ο κόσμος, να ξεφεύγει από τη στεναχώρια και την πίκρα».
Η κοινή αγάπη των ανθρώπων που ξεκίνησαν πριν από τόσα χρόνια την προσπάθεια ήταν το θέατρο. Όπως λέει στο «Εμείς για τον τόπο μας» ο κύριος Θανάσης Κωνσταντέλιας: «Είχαμε ένα δέσιμο αυτοί που ξεκινήσαμε και μετά μας πλαισίωσαν και οι άλλοι και κάναμε μια ωραία ομάδα».
Όσο για παραστάσεις που έχει δώσει μέχρι τώρα η Θεατρική ομάδα Χαλκηδόνας; «Σίγουρα πάνω από 25» μας λέει ο κύριος Θανάσης Κωνσταντέλιας και συνεχίζει: «Έχουμε και θεατρική ομάδα νέων που παίζει παιδικό θέατρο. Αυτή η ομάδα υπάρχει τα τελευταία 10 χρόνια, που παίζει παιδικό θέατρο. Και είναι και οι μεγάλοι της θεατρικής ομάδας που παίζουν κάθε χρόνο. Χάσαμε 1-2 χρόνια λόγω του κορωνοϊού, αλλά παίζουμε κάθε χρόνο μια παράσταση η οποία δίνεται στο ανοιχτό θέατρο Χαλκηδόνας, στα πευκάκια. Έχουμε λίγο θέμα με τον καιρό, γιατί πάντα χάνουμε παραστάσεις.
Αν είχαμε ένα κλειστό θέατρο μέσα στη Χαλκηδόνα, θα είχαμε τουλάχιστον τρεις παραστάσεις τον χρόνο. Αλλά πάμε Κουφάλια και Πέλλα και δίνουμε παραστάσεις».
Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου προς τη θεατρική ομάδα Χαλκηδόνας όλα αυτά τα χρόνια;
«Στην αρχή είχαμε πολύ μεγάλη ανταπόκριση στο χωριό μας, τα πρώτα πέντε χρόνια ήταν απίστευτο αυτό που ζούσαμε» λέει ο κύριος Θανάσης Κωνσταντέλιας στο «Εμείς για τον τόπο μας» ενώ αναφέρεται και στην αγάπη του κόσμου από τη γύρω περιοχή: «Ξέρεις, στην αρχή ο κόσμος το υποστηρίζει αλλά μετά λίγο το χάνει.
Αλλά πλέον η ομάδα μας έχει δέσει πάρα πολύ με τη γύρω περιοχή. Άγιος Αθανάσιος, Κουφάλια, Πέλλα, Άδενδρο, Μικρό Μοναστήρι, ειδικά στα Κουφάλια».
Αυτό σημαίνει πως και το αποτέλεσμα είναι καλό, λέμε στον κ. Κωνσνταντέλια για να μας απαντήσει: «Ναι, είναι. Ένα θα σου πω, το έργο το Μεγάλο μας Τσίρκο ήταν καταπληκτικό. Φοβερή παράσταση, του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Κάναμε φοβερά σκηνικά, έχουμε τον Τάκη Φίλτσο, που έχει τρέλα, μανία με αυτό. Τα σκηνικά και τα κοστούμια».
Δεν είναι όμως όλα…ρόδινα, υπάρχουν και δυσκολίες. Ποιες είναι αυτές; Η απάντηση από τον κύριο Θανάση Κωνσταντέλια: «Τα ωράρια των παιδιών. Δεν μπορούμε να συγχρονίσουμε τα ωράρια των παιδιών που αγαπάνε το θέατρο. Οι πρόβες είναι το μεγάλο βάσανο. Εμείς για να βγάλουμε ένα έργο κάνουμε έξι μήνες, ενώ οι επαγγελματικές ομάδες π.χ. κάνουν 1 ή 2 μήνες. Φέτος είχαμε μια καταπληκτική παράσταση, το Άνδρες Έτοιμοι Για Όλα. Είχαμε 2.500 θεατές, είναι μεγάλη υπόθεση αυτό. Και εδώ στη Χαλκηδόνα, και στην Πέλλα. Δώσαμε 4 παραστάσεις τη Χαλκηδόνα φέτος που ήταν sold out. Την τελευταία μέρα είχαμε 500 άτομα εδώ στη Χαλκηδόνα.
Κάναμε και τρεις παραστάσεις στην Πέλλα, όπου είχαμε 900 άτομα εκεί. Ήταν φοβερή παράσταση, ήταν καταπληκτική».
Ο κύριος Κωνσταντέλιας αναφέρθηκε και σε άλλες δυσκολίες που υπάρχουν όπως: «Εμείς όταν έχουμε παραστάσεις στα πευκάκια πρέπει κάθε βράδυ να μαζέψουμε τον εξοπλισμό μας, όλα τα ρούχα μας, όλα τα σκηνικά μας, να μείνει μόνο το βασικό σκηνικό για να μην μπορούν να το πάρουν.
Να τα μαζέψουμε όλα αυτά σε δυο φορτηγά, να τα πάμε στην αποθήκη και το βράδυ να τα ξαναστήσουμε. Αυτό γίνεται εδώ και 25 χρόνια. Άλλη δυσκολία είναι το οικονομικό, αλλά και η εύρεση έργου.
Δηλαδή να μαζευτούμε σε ένα τραπέζι 30 άτομα, να διαβάσουμε πέντε έργα και να καταλήξουμε σε ένα. Αυτό είναι το πιο δύσκολο. Γιατί; Αν μαζευτούμε 25 άτομα και θέλουν να παίξουν και οι 25, που έρχονται φυσικά για αυτόν τον λόγο, και βρούμε ένα έργο με οκτώ άτομα, αυτό σημαίνει πως πρέπει να απορριφθούν κάποιοι άνθρωποι.».
Θα πρότεινε σε κάποιον να ασχοληθεί με το θέατρο ο κύριος Θανάσης Κωνσταντέλιας; «Ναι, ναι» μας απαντά χωρίς δισταγμό και συνεχίζει: «Εγώ παροτρύνω όλα τα παιδιά, ακόμη και τα δικά μου αλλά δεν με ακολουθούν.
Είναι πολύ δύσκολο το θέατρο, ο νέος ντρέπεται. Ντρέπεται να εκτεθεί, φοβάται. Νομίζουν ότι δεν έχουν χρόνο για αυτό το πράγμα. Τους λες, θα παίξεις; Θα παίξω αλλά δεν έχω χρόνο. Ο χρόνος είναι το πρόβλημα.
Εγώ δεν το φοβόμουν ποτέ για αυτό έπαιξα και παίζω θέατρο. Οι νέοι ντρέπονται».
Από 20 χρονών ο κύριος Θανάσης Κωνσταντέλιας βλέπει θέατρο, του αρέσει, το αγαπάει και το ακολούθησε και ερασιτεχνικά, μέσα από τη θεατρική ομάδα Χαλκηδόνας.
«Το κυνηγούσα πολύ, έχω δει χιλιάδες παραστάσεις, από αρχαία τραγωδία, αρχαία κωμωδία, τα πάντα» λέει στο «Εμείς για τον τόπο μας» και συνεχίζει: «Δεν έχω πάει να σπουδάσω αλλά μου αρέσει. Και ο Τάκης Φίλτσος είχε αυτή την ψύχωση και ένας ακόμη, ο Αντώνης Μάντζος, ένας καταπληκτικός ηθοποιός.
Αλλά και αυτός λόγω δουλειών έρχεται στο τέλος και κάνει έναν ρόλο δέκα λεπτών. Ένας καταπληκτικός ηθοποιός».
Τόσες παραστάσεις, τόσος κόσμος να τις βλέπει όλα αυτά τα χρόνια. Ποια στιγμή θα ξεχώριζε ο πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλκηδόνας;
«Συγκίνηση με το Μεγάλο μας Τσίρκο, απίστευτη συγκίνηση, το λέω και ανατριχιάζω. Ήταν μια παράσταση που πήγαινε κατευθείαν από το γέλιο σε μια συγκίνηση για την Ελλάδα.
Ήταν απίστευτη παράσταση, δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Επίσης, και κάποια τραγελαφικά δεν ξεχνάω, όπως όταν πήγαμε να παίξουμε και κοντέψαμε να πέσουμε στη σκηνή. Στην παλιά Πέλλα δεν μπορέσαμε κάποια στιγμή να ανεβάσουμε τη σκηνή, αλλά επειδή είμαστε κωμική ομάδα κανείς δεν μας παρεξήγησε».
Αυτά για το παρελθόν, γιατί υπάρχουν και μελλοντικά σχέδια. «Θέλουμε τα νέα παιδιά που υπάρχουν να γίνουν αυτόνομη ομάδα νέων και να παίζει έργα μέσα στον χειμώνα. Και το καλοκαίρι να κάνουμε μια παράσταση όλοι μαζί.
Να παίζουν τα παιδιά στα Κουφάλια, στην Πέλλα ή και εδώ μέσα, στον πολιτιστικό σύλλογο Χαλκηδόνας. Να κάνουμε θεατρικές παραστάσεις εδώ, στον χώρο μας. Έχουμε δυνατή ομάδα νέων και φέτος κάναμε μίξη. Παίξαμε μαζί» τονίζει ο κύριος Κωνσταντέλιας για την επόμενη μέρα τη θεατρικής ομάδας Χαλκηδόνας ενώ όπως επισημαίνει: «Και αυτό είναι ένα θέμα, το καστ. Δεν μπορείς να βάλεις έναν 18χρονο να κάνει έναν πενηντάρη ή το αντίθετο. Με τίποτα. Έχουμε φοβερά ταλέντα στη Χαλκηδόνα, πάνω από 10 παιδιά που έχουν φοβερό ταλέντο. Όπως η Ναταλία, η κόρη του Τάκη Φίλτσου, εκπληκτική ηθοποιός. Παίξαμε και παιδικά έργα, που είχαν τρομερή επιτυχία, όπως η Βυθούπολη».
Αξιομνημόνευτο είναι και το γεγονός πως κάθε χρόνο η θεατρική ομάδα Χαλκηδόνας δίνει παράσταση στο Ειδικό Σχολείο του Αγίου Αθανασίου με τα έσοδα της παράστασης να δίνονται στα παιδιά. «Φέτος δώσαμε την παράσταση της Βυθούπολης, η οποία άρεσε στα παιδιά» μας λέει ο κ. Κωνσταντέλιας.
Κλείνοντας τη συζήτησή μας ο κύριος Θανάσης Κωνσταντέλιας απηύθυνε και πρόσκληση προς τα νέα παιδιά να στηρίξουν τις θεατρικές ομάδες αλλά και να βοηθούν όσο μπορούν.