Μόνο αισιόδοξα δεν είναι τα δεδομένα για το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Το «Εμείς για τον τόπο μας» ήταν στην ημερίδα του Δήμου Χαλκηδόνος…

 

 

Δημογραφικό: Ώρα μηδέν για την Ελλάδα-Εμείς για τον τόπο μας

 

 

Ελλάδα, δημογραφικό. Ώρα μηδέν ή κραυγή αγωνίας; Όποια και αν είναι η επιλογή της απάντησης η πραγματικότητα είναι εδώ και είναι αμείλικτη. Η χώρα μας γερνάει και οι αριθμοί για το σήμερα, αλλά κυρίως για το αύριο είναι άκρως ανησυχητικοί.

Μείωση πληθυσμού και γεννήσεων, υπογονιμότητα, υπογεννητικότητα, δεύτερες και…τρίτες σκέψεις στα νέα ζευγάρια να κάνουν οικογένεια και όχι μόνο αυτά, δημιουργούν ένα αρνητικό κοκτέιλ που προκαλεί δυσοίωνες σκέψεις για το μέλλον.

 

Γράφει ο Χρήστος Νάσκας

 

Η  Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Χαλκηδόνος σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Κέντρο Κοινότητας και την Επιτροπή Ισότητας του Δήμου πραγματοποίησε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο πρώην Δημαρχείο του Αγίου Αθανασίου ημερίδα «Δράση για το δημογραφικό» στην οποία αποτυπώθηκε η σημερινή πραγματικότητα.

Ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος, κύριος Σταύρος Αναγνωστόπουλος άνοιξε την ημερίδα με την τοποθέτησή του κάνοντας λόγο για το λιθαράκι που μπορεί να βάλει ο καθένας προκειμένου να βοηθήσει στην επίλυση ενός τέτοιου προβλήματος που επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο όπως είπε.

«Είναι ένα ζήτημα με κοινωνικές προεκτάσεις, Θα γίνουμε χώρα γερόντων σε λίγα χρόνια, ας αλλάξει στάση ο καθένας μας για να ξαναέρθει η ζωή στα χωριά και τις πόλεις μας» είπε μεταξύ άλλων.

Η κυρία Χριστίνα Δημοπούλου (ενδοκρινολόγος, διαβητολόγος και κλινική ανδρολόγος)  μίλησε για την υπογονιμότητα, χαρακτηρίζοντάς την «παγκόσμια επιδημία» ενώ αναφέρθηκε επίσης στα αίτια της κλείνοντας την ομιλία της με τη φράση: «Εκτιμήστε και τα δυο μέλη του ζευγαριού».

Από την πλευρά της,  Dr Θ. Ζεγκινιάδου, (εμβρυολόγος) ξεκίνησε τη δική της ομιλία της με τη φράση: «Μην ξεχνάτε τον άνδρα» θέτοντας παράλληλα και το ερώτημα: «Υπάρχει ισότητα στη γονιμότητα;» για να αναλύσει στη συνέχεια τι προκαλεί την ανδρική υπογονιμότητα με ενδιαφέροντα στοιχεία.

Ο κύριος Διαμαντής Διαμαντής, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Πολιτισμού του Δήμου Χαλκηδόνος) τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη θέσπισης μέτρων από την πολιτεία για να καλυφθούν οι ανάγκες των νέων οικογενειών ενώ η κυρία  Κατερίνα Κοκκίνου, (πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας Δήμου Χαλκηδόνος, διευθύντρια ΚΕΑΟ Κεντρικής Μακεδονίας) παρουσίασε στοιχεία για την υπογεννητικότητα, τις αμβλώσεις και το πως θα είναι πληθυσμιακά η Ελλάδα σε λίγα χρόνια.

Η κυρία  Χριστίνα Σωτηράκογλου, (δικηγόρος, πρόεδρος συλλόγου «Αλυσίδα») ζήτησε και αυτή από την πλευρά της να βοηθηθούν τα νέα παιδιά για να κάνουν οικογένεια.

Η κυρία Μελίνα Δερμεντζοπούλου, (Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) τόνισε, μεταξύ άλλων, πως: «Ξεκάθαρα μειώνεται ο πληθυσμός της Κεντρικής Μακεδονίας, λέγοντας επίσης ότι προτεραιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι το δημογραφικό.

Παρούσα στην ημερίδα ήταν και η κυρία Θούλη Παράσογλου (δικηγόρος). Τόνισε πως το δημογραφικό θέλει βάσεις και αλλαγή νοοτροπιών.

«Το 1.000.000 παιδιά στο εξωτερικό δεν θα έρθουν πίσω για την επιδοματική πολιτική. Θέλουν αξιοπιστία, αξιοκρατία και επαγγελματικό περιβάλλον. Υπάρχει βοήθεια, αλλά δεν θα γυρίσουν πίσω. Σήμερα είναι 1,38 παιδί για κάθε οικογένεια. Υπάρχει ανισομέρεια ιδιωτικού και δημόσιου τομέα» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Θούλη Παράσογλου.

Κοινός παρονομαστής των δηλώσεων των περισσοτέρων ομιλητών ήταν τα επιδόματα που έχει θεσπίσει το κράτος, αλλά όπως τόνισαν δεν φτάνουν για να αντιμετωπιστεί ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που έχει αγγίξει ολόκληρη την κοινωνία της Ελλάδας και μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι τα μηνύματα που υπάρχουν για το μέλλον.

Ακολούθησε συζήτηση και κατάθεση απόψεων όχι μόνο από τους ομιλητές αλλά και ανθρώπους που βρέθηκαν στην αίθουσα ενώ αξιοσημείωτο ήταν το προσωπικό βίωμα ενός κατοίκου του Δήμου Χαλκηδόνος που εξήγησε την προσπάθειά του να αποκτήσει παιδί με τη σύζυγό του. Στο κλείσιμο της ημερίδας σχεδόν άπαντες επανέλαβαν πως δεν αρκούν μόνο επιδόματα για να βελτιωθεί η κατάσταση. Μια ημερίδα που κατέδειξε εκ νέου το πρόβλημα του δημογραφικού, αλλά σίγουρα αξία θα έχουν και οι λύσεις που πρέπει να δουν, κυρίως, οι νέοι άνθρωποι αυτής της χώρας.